- Acasa
- Despre noi
- Servicii
- Sfaturi utile
- Contact
search
- Acasa
- Despre noi
- Servicii
- Sfaturi utile
- Contact
Piometrul apare de obicei într-o perioadă cuprinsă între câteva zile și 60 de zile după trecerea căldurilor (estrului) și este cauza principală de deces la femelele ce suferă de probleme chirurgicale. Piometrul, sau mai științific numit hiperplazia glanulo-chistică endometrială, se produce ca urmare a unor dereglări ale mecanismelor hormonale și a răspunsului secretor la nivelul uterului, cumulate cu prezența unor germeni patogeni.
Programează un consultEste o stare patologică în care organismul produce în mod anormal și nejustificat mai multă secreție uterină, fiind des întâlnită mai des la carnivore, indiferent dacă sunt domestice sau sălbatice.
Astfel, în perioada imediat următoare estrului, organismul intră în perioada progesteronică, în care hormonul progesteron determină o intensificare a secreției uterine. Secreția uterină în exces, care urmează perioadei de călduri, se acumulează la nivel uterin, se contaminează în cele mai multe cazuri, transformând astfel uterul într-o rezervă purulentă, ce se poate evacua chiar intrabdominal, provocând astfel o peritonită acută, posibil letală. În anumite condiții, de cervix tunelizat, adică păstrarea deschisă a comunicării între uter și mediul extern, această secreție se poate vedea și la nivel vulvar, lucru ușor observabil atât de către proprietar cât și de către medicul veterinar profesionist.
În multe situații însă, cervixul este închis, secreția purulentă acumulându-se fără exteriorizare, făcând diagnosticul primar accesibil doar doctorului veterinar specialist prin ecografie abdominală.
Cățelușa sau pisica afectată poate sau nu să prezinte sindrom febril, apetit pentru apă crescut și urinare în exces, fiind cunoscută manifestarea de poliurie, polidipsie.